25 Nisan 2012 Çarşamba

İHANETİN BAŞKENTİ: ADANA

 Türkiye'nin bir zamanlar en gelişmiş şehirlerinden biri olan Adana gün geçtikçe sosyal bir patlamaya doğru yol alıyor. Bir zamanlar Yaşar Kemal'in anlattığı bereketli topraklar üzerindeki Adana, bugün ne yazık ki TÜİK raporlarına göre Türkiye'nin  en çok işsiz bulunduran şehri olmuş durumda.

Tarım'ın bitirildiği, fabrikaların kapatıldığı Adana'nın içerisinde dolaştığınızda  tüm kahvehanelerin gencecik insanlarla dolu olduğunu görürsünüz. İş bulmak Adana gibi bir şehirde deve ile kirpinin evlenip yakınlarının mürrüvvet beklemesi gibi bir şey zira...Ekonomik anlamda, insanların bu kadar çok zor şartta yaşadığı başka bir şehir Türkiye'de var mıdır bilmiyorum açıkçası.

Adana'nın neredeyse bütün büyük fabrikaları kapatılmış, şehrin tüm istihdam kaynakları altüst edilmiş bir vaziyette şu an. Kapatılan fabrikalar bomboş bir şekilde adeta korku filmlerindeki boş binaları andırıyor dört bir yanda, öyle ki bu binalar boşaltıldıkları günden beri öylece kaderlerine terk edilmiş vaziyette, boyası dökülmüş solmuş duvarlarıyla dört bir yanda duruyorlar. Şehir sahipsiz bırakılmış, şehrin değerleri iğdiş edilmiş, ihanetin başkenti olmuş halde şu an Adana...


Adana tüm bunlar yetmezmiş gibi plansız bir şekilde göç almaya devam etmektedir. Özellikle Suriye'de vuku bulan ve "Arap Baharı" olarak da adlandırılan son olaylardan sonra Yüreğir ilçesindeki birçok semt Arapların yoğun göçüne maruz kalmış durumdadır. Şehir merkezindeki Çarşı'da size derdini anlatmaya çalışan bir Suriyeli ile karşılaşmanız o kadar doğal bir hal aldı ki son zamanlarda...Her taraf Suriyeli insanlarla dolu olmaya başladı. Ne yana baksam bir Suriyeli görüyorum.

 Eline kolunu sallayanın göç ettiği Adana'da sosyo ekonomik olanakların yetersiz olması da insanları suça itmekte bu da şehrin dokusuna, kültürüne zarar vermektedir. Göç gibi sosyolojik anlamda ciddi bir olayın, hiçbir şekilde incelenmeye tabi tutulmadan bu şekilde yapılması gelecekte yaşanabilecek daha büyük sorunlara gebedir.

 Adana'nın en büyük kulübü olan ve belki de bitmiş tükenmiş bir şehrin son efsanesi olan Adana Demirspor gibi güzide bir kulübü de yıllardır kaderine terk edilen fabrikalar gibi sahipsiz bırakılmıştır.7'den 70'e neredeyse tüm Adanalıların gönül verdiği bu güzide kulüp yıllardır 2.lig'dedir.

Velhasıl-ı kelam bir zamanların efsane şehri, insanların çalışmak için kilometrelerce öteden geldiği bereketli Çukurova toprakları, çok güzel park yapan (!) siyasetçileri sayesinde bugün ihanetin başkenti olarak adlandırılmaktadır.

Kaderine terk edilmiş bir vaziyettedir Adana. Sahipsizdir.