5 Nisan 2012 Perşembe

Gazetecilik Bitiyor

 Bir meslek daha tarihin tozlu sayfalarına karışmaya hazırlanıyor: Gazetecilik.

 Sahi gazete okuyor musunuz? Ben şöyle çevreme bakıyorum, gazete bayiilerini dolaşıyorum, gazeteler satmıyor artık, bugün birçok yerel gazete Türkiye şartlarında varoluş mücadelesi veriyor. Okuyuculara mal olmuş gazeteler haricinde gazetelerin fazla bir okunurluğu yok. Çok zor şartlar içerisinde yayım yapmaya çalışıyorlar.

 Aslında geleceği öngörmek için öyle Nostradamus falan olmanıza gerek yok. Teknolojinin gelişmesi yeni sektörler yarattığı gibi bazı sektörlerin de yaşamına son verecek. Bu açıdan bakıldığı zaman, gazeteciliğe fazla bir ömür biçmek namümkün.

Günümüzde iletişim olanakları artmış durumda. Artık her şey çok hızlı gelişiyor. 1 saat önce ülke gündeminde olan bir konu 1 saat sonra önemsiz bir alt başlık olabilir. Haber gibi soğuk yendiğinde bünyede yan etkisi olan bir mevzu da, gazete gibi günlük çıkan bir yayım anlayışının bir geleceği olduğunu söylemek abes olur.

 Bu bloga günde gelen ziyaretçi sayısı birçok yerel gazetenin satış sayısından çok. Sosyal medya geleceğin gazetecilerini çıkaracaktır,  bu açıdan da blogların önemli olduğunu düşünüyorum. Örneğin; bir blog yazarı günde 1000 kişi tarafından okunurken, Türkiye'de 1000 kişi tarafından okunan bir köşe yazarı sayısı kaç tanedir?

Gazetecilik mesleği kim ne derse desin, tarihe karışacaktır. Elinin altında bilgisayarı, tableti, telefonu olan insanlara artık gazete okutamazsınız.