26 Mayıs 2012 Cumartesi

OĞLUM BAK GİT ÜZERİNE SOSYOLOJİK VE PSİKOLOJİK BİR ANALİZ

Malumunuz son zamanlarda sosyal medya'da hemen hemen her platforma bir video dolaşıyor. Atarlı bir ergen diyebileceğimiz bir çocuk eline aldığı kemeriyle, çöpçü abimize tehditler savuruyor. Çöpcü abimiz atarlı ergen tarafından kendisine bu saldırganca tutum karşısında önce "oğlum bak git" diyerek uyarı da bulunuyor, daha sonra uyarılarının fayda etmediğini gören emekçi abimiz damarlarındaki asil kanın kendisine vermiş olduğu yetkiye dayanarak çocuğu süpürgesiyle dövüyor.


İlgili videoyu izlemek için:


Hepimiz hayatımızın bir döneminde aslında bu videodaki çocuk olmuşuzdur. İçimizdeki o ergenin coşkusuna bırakıp kendimizi, karşımızdaki insana amiyane tabirle racon kesmişizdir.  Başımızdan büyük işlere karıştığımız, kendimizi gereğinden fazla abarttığımız zamanlardan bahsediyorum size. Olmadı mı sizin? Muhtemelen anımsamasanız da olmuştur o ergensi tavırlar. O meşhur reklamın sloganına atıf da bulunurcasına, kontrolü kaybettiğimiz, bazı şeyleri fazlaca abarttığımız zamanlardan...Ya da bizim de bu atarlı ergen gibi karşımıza çıkıp bize kafa açanlar olmuştur. Ama her iki durumda da uyarıdan sonra bu tarz bir girişimde bulunmaya çoğumuz cesaret edememişizdir. Çöpçü, muhtemelen tesadüf eseri çekilen bu video sonucunda bir neslin umudu oldu. Oğlum bak git diyen yeni bir neslin  gerçek idolü olmayı başardı süpürgesi sayesinde. Bu nesil, her an atarlı bir ergen tarafından kafa açılmaya müsait bir nesil olsa da içerisinde bir asi bir dinamizm de barındırıyor.

 Bu video da aslında izleyiciyi taraf tutmaya iten bir tarafta var. Olay sonucunda kafasına 12 dikiş atılan çocuğu haksız buluyoruz videoyu izlerken, olayın öncesini bilmiyoruz, sadece tahmin ediyoruz. Çocuğun o Game of Thrones'deki Joffrey'e benzeyen ergen tavrı bizi rahatsız ediyor. O an elinde tuttuğu kemerle, ya da çöpçü gibi onu dövmek istiyoruz. Videonun içinde olan mesaj bu aslında. Bunun maksatlı bir şekilde verilmediği muhakkak. Bu vesileyle aslında şiddeti makul gören bir şeyler var bu videoda. Öyle yaparsan böyle bir sonuca da katlanacaksın gibi bir mizah unsurunu da görmemezlikten gelemeyiz.

Çöpçü abimiz ise, sakin, cool , ekmeğinin peşinde olan adam. Onun yanındayız biz. Videonun bizden istediği bu. Çöpçü abimizin süpürgesiyle giriştiği o an ise hem komik hem de içimizdeki susturduğumuz ergenin ve gizlediğimiz sanal şiddetin en büyük simgesi.


Video sosyal medya'da patlayınca, çocuğun bir röportajı da aslında tüm analizleri tamamlayacak cinsten, abi siz beni yanlış anladınız, şiddet kötüdür vs.  :