8 Şubat 2012 Çarşamba

MURTAZA- ADANA DEVLET TİYATROSU

Murtaza malumunuz Adanalı yazar Orhan Kemal'in büyük eseri. Orhan Kemal bu eseriyle edebiyatımızda pek görülmeyen bir karakter yaratma işine girişmiş ve gayet güzel bir eser vermiş bizlere. Murtaza romanını da daha önce okuduğum bir eserdi, oyununu izlemek ise bugünlere kısmetmiş.


 Adana Devlet tiyatrosundan beklenilmeyecek bir amatörlükle oluşturulmuş bir dekor vardı bu oyunda. Oyun için yapılabilecek en can alıcı eleştiri de bu bence. Gerçekten Adana'yı pek yansıtmayan bir gecekondu mekanı oluşturulmuş. Aceleye mi getirilmiş, üzerine pek kafa yorulmamış mı bilemeyeceğim ama gerçekten çok kötü bir sahne tasarımı vardı. Bunun dışında yeni yeni tanımaya başladığım ve bana oyunculuğuyla parmak ısırtan bir  Mazlum Taşkıran var ki gerçekten ender bir oyuncu.Mazlumu  "Bir Şehnaz Oyunu" adlı oyunda tanıdım ilk olarak yanılmıyorsam. Orada dikkatimi epey çekmişti lakin Murtaza oyununu tek başına yürüttü desem yeridir, o ne oyunculuk öyle? Her oyuncuda bulunmayacak büyük bir yeteneğe sahip Mazlum. Oyun içerisinde olması oyuna çok farklı bir hava katıyor ve mimikleriyle tüm seyircinin dikkatini üzerine çekmeyi başarıyor. Bundan sonra da Mazlum'un oyunculuğunun çok sıkı bir takipcisi olacağım. Gelecekte çok büyük bir oyuncu olacağını düşünüyorum zira.



 Oyun karakter itibariyle de sıkıcı olduğu için bazı yerlerinde sıkılıyorsunuz izlerken. Bu salt oyun için geçerli olan bir durum değil zira romanını okurken de yer yer sıkılıyorsunuz. Orhan Kemal sanırım biraz bilinçli bir şekilde bunu istemiş. Karakter neresinden bakarsanız bakın sıkıcı bir karakter . Bunun dışında oyundaki müzikalitenin abartılmamış olmaması, müzikalitenin oyunun önemli bir parçası olması (bütünlük sağlaması açısından) güzeldi.



 Murtaza gidip izlenmesi gereken güzel bir oyun vesselam.