18 Şubat 2012 Cumartesi

SINIR - ADANA DEVLET TİYATROSU

 Sınır Adana Devlet Tiyatrosunun yeni tasarlanan ve bir yıldır oyunların sahnelendiği "fuaye" sahnede oynanan bir oyun.Fuaye sahneyi normal sahneye nazaranla daha çok seviyorum. Oyuncu-seyirci etkileşimi daha güzel kurulabiliyor. Tiyatro'nun aslında her yerde ve her zamanda oynabilen bir sanat olması gerek. Keşke ara sıra tüm sahnelerden alıp Tiyatro'yu sokağa taşıyabilsek. Tiyatro salt belirli bir kesimin gittiği bir sanat olmaktan çıkabilse. Her kesime hitap edebilse. Tiyatro özü itibariyle bunun olması gereken bir sanattır zira. Tiyatro'yu tiyatro salonlarına hapsetmek, tiyatro'nun gücünü sınırlandırır, güçsüzleştirir. Tiyatro salonlarda değil sokaklarda doğmuş, sokaklardan beslenmiştir.


 Oyuna gelecek olursak Doruk Nalbantoğlu ve Mazlum Taşkıran'ın başrolde oynadığı Sınır'a girerken elinizdeki mavi ve kırmızı kartları sınır görevlileri Sabahattin Nazik ve Çağlar Tekman'a vererek giriyorsunuz. Oyun Adanalı yazar Muzaffer İzgü'nün yazdığı bir oyun. Bilinmeyen bir yerde, sınır komşusu bilinmeyen iki ülke; Nevinya ve Sevinya'da geçiyor. Sınırda hayatları kesişen iki askerin, sınırda kalmışların ve sınırda bırakılmışların öyküsünü anlatıyor bize İzgü.



 Vermek istediği mesajlar bakımından mesajını hiç de sizi sıkmadan veren bir oyun Sınır.  Keza ışık, dekor ve müzik bakımından da olmuş dedirtecek cinsten bir tasarım söz konusu. Mazlum Taşkıran'ın oyunculuğundan sıkça bahsediyorum, onun oyunculuğunu anlatacak söz dahi bulamıyorum gerçekten, muazzam bir oyuncu Mazlum. Her rolde bizi o role inandırıyor, gerçek bir oyuncuda bulunması gereken her şey var Mazlum'da. Doruk Nalbantoğlu da etkileyici ses tonu ve güzel oyunculuğuyla Mazlum'a eşlik ediyor. İyi bir ikili olmuşlar oyun içerisinde, birbirlerini iyi tamamlıyorlar.



 Sınır fuaye sahnede oynanan  çerez tadında güzel bir oyun. İzleyin sizde keyif alacaksınız.