31 Ağustos 2012 Cuma

Şeyhmus Kino


Şeyhmus Kino olayını bilmeyenler için öncelikle haber: http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1338956

Özet geçeyim: 17 yaşında bir genç yapmış olduğu Rob Gonsalves'in "Community Portrait" adlı tablosunun çakmasını "Ben yaptım" diyerek sosyal medya'da insanlara paylaşıyor. Birçok resmi aynı şekilde kendisi yapmış gibi paylaşıyor. Kino'nun söylemleri bunlarla bitmiyor, Kino Oxford Üniversitesi tarafından kendisine gelen bursun annesi tarafından tandır da ekmek yaparken yakıldığını falan söylüyor, bu neredeyse tüm haber sitelerinde, gazetelerde haber oluyor bir anda. Ana haber bültenlerine çıkıyor. Bir süre sonra Kino'nun foyası ortaya çıkıyor tabii.

Kino bence büyük bir yetenek. Kino'nun resme yeteneği olmayabilir lakin Kino 17 yaşında bir çocuk. Evet çocuk, henüz yapacağı şeylerin sonucunu tam anlamıyla tahlil edemeyecek düzeyde biri, üstelik hayal gücü de epey gelişmiş bir çocuk.

Sanat, insanları yaptığınız şeye inandırabilmektir. Bir romancı yaratmış olduğu karakterleri okuyucularına inandırabildiği ölçüde sanatçıdır. Sanatının kalitesi bununla ölçülür. Anlatılan şeyin illa da mantık dahilinde olması gerekmez. Sanatçı öyle bir "Dünya" anlatır ki siz o Dünya'ya inanırsınız. Bu yüzden de seversiniz sanat eserini. Yaşadığınız Dünya o olmasa bile sizi inandırabildiği için sanat yapmış olur. Kino'nun da neredeyse yüzlerce haber sitesine haber olmasında aslında böyle bir gerçeklik var. Bu çocuk adına medya denilen düzenin ne kadar sığ bir düzen olduğunu gösterdi bizlere. Sırf bunun için bile kendisine kızılması bence haksızlık.

Peki bu olayda asıl kızmamız sizce kim? Çocuk yaşta olan ve hayal gücünde yaratmış olduğu şeylerle yaşayan biri mi yoksa bunu irdelemeden, sorgulamadan haber yapan kolaycılığa kaçmayı alışkanlık edinmiş geleneksel medya anlayışı mı? Sizce kim?

Buradan Şeyhmus Kino'ya seslenmek istiyorum: Sen belki hiçbir zaman insanların çoğunun adını senin sayende duydukları Rob Gonsalves gibi resim çizemeyeceksin. Tabloların insanlara hayranlık uyandırmayacak. Ama sen de yetenek var .  Resim alanında olmasa da sende emin ol yetenek var. Sadece biraz yöntem öğrenmen gerek. Hayal gücün bu ülkede yaşayan yaşıtlarının çoğundan emin ol daha çok gelişmiş. Bırak herkes sana kızsın, sana laflar hazırlasın.

Sen hayallerinin peşinden git. İnsanları ikna etme kabiliyetini ve düşlerini daha güzel yerlerde kullanmaya çalış.

Takma kafana!
Takma kafana!